• 1394/01/30 - 14:47
  • تعداد بازدید خبر : 34
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

فرخنده میلاد شکافنده دانش حضرت امام محمد باقر(ع) مبارک باد

حضرت امام باقر(ع) فرمود: هر کس به آنچه که می داند، عمل کند، خداوند آنچه را که نمی داند، به او خواهد آموخت. (بحارالانوار : ج 78 ، ص 189)...

مدینه در پرتو انوار سحرگاهی با طلوعی درخشان و خیره کننده، قدوم آسمانی امامی را انتظار می کشید که با آمدنش، خیمه علم را تا ابد برافراشت و عطر دلنواز بهشتی را در فضای شهر جاری نمود. با آمدن او، خستگان تکاپوی «طلب» به آرامش رسیدند و گم کردگان راه سعادت، به مقصود رسیدند. سلام خدا و ملائک بر روح بلند آن امام که جهانیان را به چراغ هدایتش رهنمون نمود!
امام محمد باقر(ع)، پنجمین پیشواى شیعیان، به روایتی در روز اول رجب سال پنجاه و هفت هجرى در شهر مدینه چشم به جهان گشود. او را"محمد" نامیدند،"ابوجعفر" کنیه و"باقرالعلوم‏"(شکافنده‏ دانش ها) لقب آن امام  گرامى است. امام باقر(ع) از دو سو نسبش‏ به پیامبر(ص) و حضرت على و زهرای اطهرعلیهماالسلام مى‏رسد، زیرا پدر ایشان امام زین العابدین(ع) و مادر گرامیشان"ام عبدالله دختر امام حسن مجتبى(ع) بوده است.
امام باقر(ع) از پایه گذاران علوم اسلامی و تفسیر آیات الهی بوده و در تشریح حقایق معنوی قرآن کریم، نقش بسیار موثّری داشته اند، تا جایی که بیشتر روایات تفسیری در ذیل آیات قرآنی از ایشان یا فرزند گرامی آن حضرت امام جعفر صادق(ع) می باشد. آن حضرت متشابهات قرآن را با ارشاد و راهنمایی در عصر خود و دیگر زمان ها باز گشودند. ایشان طى مدت امامت خویش، جنبش علمى وسیعی پدید آورد که مقدمات تاسیس یک «دانشگاه بزرگ اسلامى» را که در دوران امامت فرزند گرامیش امام صادق (ع) به اوج عظمت رسید، پى ریزى کرد.
ایشان در محراب عبادت، بنده راستین پروردگار بوده و با همه عبادتی که در پیشگاه خدای متعال داشت، خود را در عبادت قاصر می دید و می فرمود: « آه، چه کسی می تواند چون علی(ع) خدای را عبادت کند.» کار برای امام محمد باقر(ع) وسیله ای برای تأمین معاش و حفظ آبرو بود، ایشان می فرمود: " کسی که برای آسایش خانواده تلاش می کند، مانند آن است که در راه خدا جهاد کرده است." این گونه کار و آن برداشت از دنیا، درسی برای همه کسانی است که می خواهند زندگی اسلامی داشته باشند.

درس هایی در مکتب امام محمد باقر(ع):
امام محمد باقر(ع) فرمود: هر که خوش نیت باشد، روزی اش افزایش می یابد.(بحارالانوار، ج 75 ، ص 175)
امام باقر(ع) فرمود: مبادا فرصت هاى به دست آمده را از دست بدهى که در این میدان آن که وقت را ضایع کند، زیان مى بیند.(تحف العقول: 286)
امام باقر(ع) فرمود: هر کس به آنچه که می داند، عمل کند، خداوند آنچه را که نمی داند، به او خواهد آموخت. (بحارالانوار : ج 78 ، ص 189)
امام باقر(ع) فرمود: افزایش نعمت از جانب خداوند قطع نمی شود، مگر اینکه شکر از جانب بندگان قطع گردد. بحارالانوار ، دار احیاء الترا العربی ، ج 68، ص (54     
امام باقر(ع) همواره مومنان را به ادای نماز در اول وقت سفارش کرده و می‌فرمودند: "بدان که نماز اول وقت همیشه بهتر است پس تا جایی که می‌توانی به کار خیر بشتاب محبوبترین کارها نزد خدای عز و جل کاری است که بنده بر آن مداومت ورزد گر چه اندک باشد." نماز نخستین چیزی است که روز قیامت درباره‌اش سوال می‌شود امام باقر(ع) در این‌باره می‌فرماید: "نخستین چیزی که بنده برای آن حسابرسی می‌شود نماز است اگر پذیرفته شد سایر اعمالش هم پذیرفته می‌شود."
در وسایل الشیعه به نقل از امام باقر(ع) درباره آداب نماز آمده است که فرمودند: "هر مومنی محافظت برنمازش نماید، و او را در وقتش به جا آورد از انسان‌های غافل شمرده نمی‌شود."
روزى برادر امام محمّد باقر(ع) به همراه بعضى از دوستانش وارد منزل آن حضرت شدند، همین که نشستند، امام علیه السلام فرمود: براى هر چیزى حدّ و مرزى هست و سپس سفره غذا چیده شد.
یکى از افراد گفت : یا ابن رسول اللّه ! براى این سفره هم حدّ و حدودى وجود دارد؟ حضرت فرمود: بلى. افراد سؤال کردند: آن چیست ؟
حضرت فرمود: آن که هنگام شروع (بسم اللّه الرّحمن الرّحیم ) بگوئى ؛ و چون خواستند سفره را جمع کنند (الحمدللّه) بگوئى و دیگر آن که هرکس از آنچه جلویش نهاده اند استفاده کند و چشم به جلوى دیگران نیندازد.( محاسن برقى: ص 431، ح 255).
منبع: پایگاه خبری حوزه، مرکز تنظیم و نشر آثار حضرت آیه الله العظمی بهجت(ره)


  • گروه خبری : اخبار اختصاصی دانشکده
  • کد خبر : 10197
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1394/01/30 14:47